DÜNYA SOSYAL FORUMU NEDİR? Dünya Sosyal Forumu (DSF); neo-liberalizme, sermaye tarafından yönetilen bir dünyaya veya emperyalizmin herhangi bir türüne karşı çıkan sosyal hareketlerin, ağların, STK’ların, ve diğer sivil toplum örgütlerinin, düşüncelerinin peşinden gitmek, fikirlerini demokratikçe tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek, deneyimlerini özgürce paylaşmak ve etkili bir eylem ağı geliştirmek amacı ile bir araya geldikleri bir açık buluşma ortamıdır. 2001’deki ilk dünya buluşmasından bu yana, neo-liberal politikalara alternatifler arayan ve üreten sürekli bir küresel süreç halini almıştır. Bu tanım; Dünya Sosyal Forumunun rehber belgesi olan,
DSF İlkelerinde (Charter of Principles) yer almaktadır.
DSF, aynı zamanda çoğulculuk ve çeşitlilikle, hiçbir hükümete bağlı olmamakla ve hiçbir partiye bağlı olmamakla karakterize edilir. DSF, başka bir dünya kurmak için somut eyleme girişmiş bütün örgütler arasında, yerelden uluslararasına kadar bütün düzeylerde merkezi olmayan koordinasyonu ve ağı kurmayı önerir. Ama dünya sivil toplumunu temsil eden bir yapı olmak gibi bir niyeti yoktur. Dünya Sosyal Forumu bir grup veya örgüt değildir.
Dünya Sosyal Forumu'nu kim organize eder?Sao Paulo (Brezilya)’da bir ofisi olan ve Forum sürecinin koordinasyonundan sorumlu olan Sekreterya’da 8 örgüt vardır. İlk Dünya Sosyal Forumunu başlatan bu 8 örgüt - Abong, Attac, CBJP, Cives, CUT, Ibase, MST ve Social Network for Justice and Human Rights (Adalet ve İnsan Hakları için Sosyal Ağ) - sekreteryayı oluşturur.
DSF, Mumbai’ye taşındıktan sonra bir Hindistan Organizasyon Komitesi (Indian Organization Committee, IOC) kuruldu. Daha sonra IOC, DSF Sekreteryasına dahil edildi.
Genel politik meseleler, DSF’nin geleceği, ve yıllık etkinliklerin metodolojisi gibi konular, şu anda 129 üyesi bulunan
Uluslararası Konsey tarafından tartışılır ve takip edilir.
Beşinci DSF için 8 çalışma grubuna bölünmüş olan 23 örgütten oluşan bir
Brezilya Organizasyon Komitesi (Brazillian Organizing Committee, BOC) kurulmuştur. Bu 8 çalışma grubu şunlardır; Mekan, Dayanışma, Ekonomi, Çevre ve Sürdürülebilirlik, Kültür, Tercüme, İletişim, Eylem Çağrısı, Özgür Yazılım (iletişim çalışma grubuna bağlı).
DSF'nin etkinlikleri nelerdir? Her yıl DSF, politik ve yapısal koşulların sağlanmasına bağlı olarak Brezilya’da veya diğer ülkelerde, Dünya Ekonomik Forumu (Davos Forumu) ile aynı tarihlere tekabül eden bir büyük dünya buluşması organize eder. Ayrıca
Bölgesel ve Tematik Forumların kendi bölgelerinde tartışmalar peşinde koşmalarını ve/veya Uluslararası Konseyin önceliklerini de göz önünde bulundurarak belli konuları tartışmalarını destekler.
DSF etkinliklerinde kimler yer alır? DSF İlkeleri ile uyumlu olan tüm örgütler, sosyal hareketler, ve sivil toplum örgütleri Dünya Sosyal Forumunda yer alabilir veya etkinlik önerisinde bulunabilir. Herhangi bir örgütle bağlantısı olmayan bireyler de tartışmalara katılabilir.
Devlet kurumları ve siyasi partiler gözlemci olarak yer alabilirler. DSF’yi barındıran ülkenin hükümeti DSF organizasyonuna ortak olabilir. Bunun dışında,
DSF İlkelerine bağlı olan belediye başkanları ve parlamenterler bireysel olarak davet edilebilirler.
DSF’nin şiddet kullanmadan başka bir dünya kurma önerisi vardır; bu yüzden silahlı örgütlerin katılımına izin verilmez.
Bir son söz var mıdır? DSF’nin bir kişiliği yoktur. Dolayısıyla, kampanyaları resmi olarak desteklemez, veya bir son sözü yoktur. Bu, katılımcıların çeşitliliğini sağlamak için seçilmiş bir yoldur..
Bununla birlikte, DSF yeni bir dünya için uluslararası bağ kurmanın en belirgin alanı olmuştur. Bu böyle olmaktadır, çünkü katılımcıların birbirleri ile bağ kurmasına ve forum adına bir şey söylemedikleri sürece somut eylemler önermesine yardım eder.
www.sosyalforum.org