PRAKSİS GENÇLİĞİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
PRAKSİSAnasayfaPRAKSİS TVLatest imagesGaleriAramaKayıt OlGiriş yap
En son konular
» MISIR'DA NELER OLDU?
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePaz Şub. 27, 2011 10:41 pm tarafından olric

» 2010 YILININ EN İYİ 10 FİLMİ!!!
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePerş. Ara. 30, 2010 10:42 am tarafından olric

» ALSANJACK - Çisem ERKAYA
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePtsi Ara. 27, 2010 2:18 pm tarafından olric

» Iraklıları insan olarak görmüyordum
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimeSalı Ara. 21, 2010 11:31 am tarafından olric

» RANDEVU İSTANBUL FİLM FESTİVALİ..
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePtsi Ara. 20, 2010 11:03 am tarafından olric

» İnsan Hakları Belgesellerinde Rachel...
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimeÇarş. Ara. 15, 2010 11:23 am tarafından olric

» ALAVARA
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePtsi Ara. 13, 2010 10:48 am tarafından yoldaş

» NEFRET SUÇLARINA KARŞI BULUŞUYORUZ...
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePtsi Ara. 13, 2010 10:30 am tarafından yoldaş

» rockmanifesto - küçük iskender
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimeÇarş. Ara. 01, 2010 11:53 pm tarafından yoldaş

Similar topics
PRAKSİS HABER LİSTESİ
Click to join gencpraksisdergisi

Genç Praksis Dergisi haber listesine gitmek için tıklayın!

EMEK HABERLERİ

 

 ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
gecekuşu
Praksist - Yazar
gecekuşu


Mesaj Sayısı : 134
Yaş : 34
Puan : 152
Kayıt tarihi : 08/10/08

‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Empty
MesajKonu: ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’   ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimePtsi Ekim 13, 2008 12:50 pm

Ali Budak’ın ‘Yeni Türk Edebiyat’nın derin köklerine inme’yi hedeflediği ‘Batılılaşma ve Türk Edebiyatı - Lale Devri’nden Tanzimat’a Yenileşme’ adlı kitap Osmanlı İmparatorluğu’nun batılılaşması ile Türk Edebiyatı arasındaki ilişkiyi ele alıyor.


“... Tanzimat’tan sonra ortaya çıkan edebiyat, eğer ‘yeni’ ise, sürecin, muhakkak, daha öncesinin olması lazımdır. Bu durumda; edebiyatla Batılılaşma arasındaki münasebet, sanıldığından daha sıkıdır ve ‘yenileşme’, şimdiye kadar söylenegelenden çok daha erken bir dönemde başlamıştır.” (Kitaptan)

Kitapta, Batılılaşmanın ilk somut belirtilerinin görüldüğü 18. yüzyıl başlarından yeni bir dünya görüşünün ve edebiyatın ortaya çıktığı 19. yüzyıl ortalarına kadar geçen yaklaşık 150 yıllık süre, ‘Uyanış’, ‘Yenileşme’, ‘Batılılaşma’ başlıklarıyla, üç ana bölüm halinde inceleniyor.


BATI’YA İLK ADIMLAR
Kitabın ilk bölümü ‘Uyanış’ evresinde, Batı’ya doğru ilk adımlar üzerinde duruluyor; ilk tercüme faaliyetleri ve Türk aydınlanmasının ilk önemli gelişmesi olarak görülen Türkçe matbaanın kurulması mercek altına alınıyor. Matbaanın oluşum ve gelişim sürecinin önemli isimlerle birlikte değerlendirildiği bölümde Lale Devri’ndeki önemli gelişmeler; dönemin gelenekleri, dinin Batı’yla ilişkilerdeki rolü, divan şiirinin işlevi, Türk nesrinin doğuşu ve gelişimi yer alıyor. Dönemin önemli ismi Nedim başta olmak üzere Seyyid Vehbi, Edirneli Kami, İzzet Ali Paşa, Koca Ragıp Paşa, Kani , Nevres, Haşmet ve Fıtnat Hanım gibi şairler de sürece katkılarıyla ele alınıyorlar.


İHTİLALİN ETKİLERİ
İkinci bölüm ‘Yenileşme’de Fransız İhtilali’nin etkileri ve ihtilalin Osmanlı’ya yansıyan en somut etkisi gazetecilik, devrimle ilişkisi çerçevesinde ele alınıyor. Bu evrede şiir, Şeyh Galib, Enderunlu Fazıl, Sünbülzade Vehbi ve Enderunlu Vasıf isimleri üzerinde durularak ele alınıyor. Türk şiirinin iki büyük ismi İzzet Molla ve Âkif Paşa da bu bölümde “eskinin içinde yeniyi bulanlar” olarak yer buluyorlar.


MODERNLEŞMENİN EN ETKİLİ ARACI GAZETECİLİK
Üçüncü bölüm ‘Batılılaşma’ evresinde, siyasal ve sosyal arka plana daha geniş bir pencereden bakılıyor. Dönemin uzlaşma ve yansıtma vasıtaları olan gazeteler bu bölümde geniş olarak yer tutuyor. Türk modernleşmesinin tek ve en etkili aracı olan gazetelerin önemi edebiyatla olan ilişkisi de öne çıkarılarak aktarılıyor. Bu bölümde, Yeni edebiyatın büyük ölçüde gazetelerde ve gazeteciler tarafından meydana getirildiği belirtilirken, Batılılaşan Türkiye’nin ilk liderlerinin gazeteciler olduğu ve başta tiyatro ve roman olmak üzere çağdaş türlerin yurda girmesinde ve yayılmasında da en büyük rolün de gazetelerde olduğu savunuluyor. Yine bu evrede Yeni Türk Edebiyatı’na doğru yazı dilinde ki değişme de ele alınıyor.

“Türk gazeteciliği, özellikle, siyasal bir muhalefetin ortaya çıktığı 1860 sonrasında, modernleşmenin en önemli aracı olmuştur. Edebî manifestolar, kanunların bile önüne geçmiş; Batılılaşan Türkiye’nin ilk liderleri politikacılar değil, aynı zamanda birer gazeteci ve fikir önderi olan şairler ve yazarlar arasından çıkmıştır.” (Kitaptan)

Kitapta, iki bakış açısının daima muhafaza edildiğinin de altı çiziliyor. Bunlardan biri devletin siyasal konumu ve onunla birlikte farklılaşan toplumsal yapı, diğeri bu siyasal ve sosyal zeminde oluşan edebiyat.




NTV
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
olric
Praksist - Yazar
olric


Mesaj Sayısı : 202
Yaş : 34
Nerden : bizans
Puan : 179
Kayıt tarihi : 14/10/08

‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Empty
MesajKonu: Geri: ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’   ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimeSalı Ekim 14, 2008 8:59 am

doğru aslında.. gazeteci bir adım toplumun önünde ilerler.. hatta belki biraz da sürüklerler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
praksist_baris
Yönetici
praksist_baris


Mesaj Sayısı : 282
Yaş : 33
Nerden : evren...
Puan : 242
Kayıt tarihi : 29/09/08

‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Empty
MesajKonu: Geri: ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’   ‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’ Icon_minitimeCuma Mayıs 29, 2009 1:39 pm

Evet gazeteciler liderdir ama ülkemizde ne yazık ki durum o şekilde olmuyor. Birinci nedeni ülkemizde ciddi anlamda gazetecilerde eğitim sorunu mevcut. Yani gazetecilerin hiçbiri bu mesleği bildiği için yapmıyor, hepsi alaylı ve bilgisizce, inanmadan sadece para kazanmak için yapıyor. Bu durumda bu mesleğe gönül vermişleri fena halde kızıyor. İkinci nedenide önceki nedenle paralel bir neden. Geçenler de çalıştığım kurumun Genel Yayın Yönetmeni diye gezinen Ertuğrul Özkök'ün Hürriyet'te çıkan bir yazısını okudum. Şunu söylüyordu: "Ben gazeteciliğe ilk başladığım da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne değil Magazin Gazetecileri derneğine üye oldum. Çünkü gazeteciliği sıkıcı politika haberlerinden kurtarmak istiyordum." Hürriyet Gazetesini büyük bir oranda bu belirttiği tanıma oturttu şahaneleri. İstihbarat haberlerinde "tecavüz" konulu haberler yer alıyor. Ekonomi sayfalarında genelde kim kime ne demiş muhabbeti dönüyor. yada krizde satışı artan "prezervatif" ürünün haberi oluyor. Yahu kardeşim krizde halkım için önemli olan şey o mu? Yani ülkemizin en büyük gazetelerinden bir tanesi, hükümet deviren ve hükümetleri belirleyen bi yayın grubu bu tarz habercilik yapmakta... Ülkemizde gazeteler Babı-ali'den Medya Center'lara taşındığında zaten habercilik, gazetecilik bitmişti. Gazetecilik, artık sermaye-patron gazeteciliği halini aldı. Böyle bir konumda gazeteciler nasıl bir lider olabilir, tartışılır bir durum???
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
‘Batılılaşan Türkiye’nin liderleri gazetecilerdir’
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Türkiye Siyasetinde Ordunun Rolü
» Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 'Akreditasyonu' Kınadı
» TÜRKİYE'DE "ÖTEKİ" OLMAK, PANELİNE KATILIYORUZ..

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
PRAKSİS GENÇLİĞİ :: PRAKSİS Haber Servisi :: PRAKSİS Kültür - Sanat Haberleri-
Buraya geçin: