"İyi film" den çok "iyi" nin ne olup olmadığını tartışmak öncelikli olmalıdır bana kalırsa.
ama bu ülkenşn "iyi" ye zaman ayıracak vakti yokken "iyi film" i tartışmak söz konusu değildir .
Bunun yanında dünya sinema arşivini biraz karıştırırsak Stanley Kubrick 'in filmlerinin şuan üniversitelerde okutulduğunu görürüz. Peki kimdir Stanley Kubrick?
Stanley Kubrick hayatında ne en iyi yönetmen , ne en iyi senaryo, ne en iyi film dallarında oscar kazandı. Peki oscar bir ölçüt müdür ya da herhangi bir sinema ödülü bir ölçüt müdür?
Stanley sinemanın tanrısıdır...
Hatta şöyle komik bir mit vardır:
steven spielberg ölür ve sorgucu meleğin karşısına çıkar. melek bunun amel defterine bakar, bakar ve ' bayım sizi cehenneme alıyoruz ' der. spielberg şaşırır ' efendim nasıl olur? ben hayatım boyunca insanların mutluluğu için çaba verdim, muhtaç olan herkese elimden geldiğince yardım ettim, üstelik dindar da sayılırım. cennete gitmem gerekmez mi? ' diye itiraz eder. melek ' bayım haklısınız, güzel bi insanmışsınız ama siz yönetmensiniz. yönetmeliğe göre bütün rejisörler cehenneme gitmek zorunda ' diye cevaplar. stevencik çaresiz kaderine razı olur ' bir ricam olacak; ben hep cenneti merak etmişimdir. kafamı uzatıp bir bakabilir miyim ' der boynunu büküp. melek dayanamaz bu acıklı tabloya ve ' buyrun, bi göz atabilirsiniz ama içeri girmek yok ' der. yönetmen cennetin kapısından içeri bir bakar ki kubrick binmiş bir bisiklete geziyor. hışımla meleğe döner ' kardeşim hani tüm yönetmenler cehennemdeydi? adam resmen burda işte ' diye bağırır. melek içeri bakar, kubrick ' i görür ve ' yanılıyorsunuz beyefendi. o yönetmen değil tanrının ta kendisidir ' der
Böyle yönetmenlere hakettiği değer verilmemişken bugün izlediğimiz filmleri neyle ya da kiminle karşılaştıracağız? Çağdaşlarıyla mı?
Mesela Recep İvedik'i, Yahşi Batı'yla mı?
Gişe bir ölçüt mü peki ?
Benim düşüncem ne gişenin ne de ödül törenlerinin ölçüt olduğudur bu sanatın her dalı için geçerli olmalıdır. Eğer yapılan bir sanat varsa ortada ne para ne ödül amacı güder.
Benim iyi diye nitelendireceğim film bana bir hikaye anlatan ve düşüdüren dünü,bugünü,yarını düşündüren,hissettiren filmdir.
Özetle "iyi" değişkendir.
Bir film "iyi" yi veya "kötü" yü anlatır ama önemli olan ne anlattığı değil nasıl anllatığıdır.