Medyan?n Ba?bakanda yapt??? ça?r???m berbat: El kol hareketleri yapt? diye Matsakis'e "Ba??n? istedi?in kadar salla. Ülkemde güzel bir laf var da buraya uymaz...Medya gibi konu?uyorsun" diyebiliyor.Ba?bakan
Recep Tayyip Erdo?an'? özgürlük vaadinin bir adresi olarak tasavvur etmek, medyaya kar?? içine att??? duygular? son aylarda olur olmaz yerlerde d??a vurmas? nedeniyle, imkans?z hale geliyor.
Türkiye medyas?n?n bir bölümü ba?bakan?n kabusu olmu?; bunu dünyan?n bir ucu, Anadoluya da ?stanbul'un sermaye toplant?lar?nda fark etmiyor, diline dolam??...
Medyaya sata?ma, seçim havas?ndan m?? Ba?örtüsü oylamas? s?ras?nda kar?? kar??ya geldi?i Do?an Grubu ile, Almanya'daki Deniz Feneri Davas?'n?n gündeme getirilmesiyle yeniden çat??may? seçti. Kendince yalan yanl?? yaz?lmas?na öfkeleniyor, çaresini de anlat?yor: "Okunmas?n, sat?n al?nmas?n, kapat?ls?n"...
Anla??l?yor ki Ba?bakan, diline dolad??? söylemi bir türlü b?rakam?yor. Çaresi yok. Erdo?an "??galci Türk askeri K?br?s'tan ne zaman çekilecek?" diyen Avrupa Parlamentosu'nun Güney K?br?sl? üyesi
Mario Matsakis'e sert yan?t verirken bile, "Ba??n? istedi?in kadar salla. Bizim ülkemizde güzel bir laf var da buraya uymaz" diyebildi.
"Tam bir gazeteci gibi konu?uyorsun"
Belçika'da Avrupa Dostlar? ad?ndaki dü?ünce kurulu?unun verdi?i yemekte Ba?bakan, tart??t??? Matsakis'in, "Siz hep 2004'ten bahsediyorsunuz. Referandumdan bahsediyorsunuz... Art?k 2009'un gerçekleriyle konu?un" sözlerine bak?n nas?l cevap veriyor:
"Ne kadar güzel. Tam bir gazeteci gibi konu?uyorsun, ben bir gazeteci gibi konu?muyorum. Ben olay?n içerisinde, olay? ya?ayan birisi olarak konu?uyorum."
Avrupa Politikalar? Merkezi'ndeki konu?mas?nda da Erdo?an, bas?n özgürlü?üne vurgu yapmaktan
geri durmad?: "Medya denince benim akl?ma hür dü?ünce geliyor, özgür dü?ünce geliyor. Sipari? üzerine çal??an bir anlay??? dü?ünemiyorum."
Erdo?an, baz? gazeteler için boykot ça?r?s? yapt??? hat?rlat?l?nca da "Tayyip Erdo?an medyaya sansür uygulamam??t?r. Te?kilat?ma 'yalan yanl?? haber yapan gazeteleri evinize sokmay?n' dedim. Medyan?n yalan yanl?? haber yapma yetkisi oldu?unu dü?ünüyorsan?z bu anlay???n?za sayg? duyamam. Bizim bas?n ahlak?yla ilgili bildi?imiz ?ey, do?ru haberciliktir" dedi.
Üsluba bir bakar m?s?n?z? 2009 e?er Ba?kan?n dedi?i gibi bir s?çrama y?l? olacaksa, bu vesileyle dilerim ki birazc?k da Erdo?an s?çras?n...
Ba?bakan bir süredir, i?çileri azarlayan, göçmen çocuklar?na kafa tutan, sosyal politikalar? pervas?zca eriten Fransa Cumhurba?kan?
Nicolas Sarkozy, tekeliyle medyan?n can?n? ç?karan ?talyan
Silvio Berlusconi gibi "yeni nesil ba?bakanlar?" ayar?nda ya??yor.
Erdo?an'?n May?s 2008'de Ceza Yasas?'n?n 301. maddesinde yap?lan de?i?ikli?i de Avrupa Birli?i i?ini o kadar sermediklerine kan?t olarak anlatmas? da, AB takvimi kadar reform ruhunun da ne kadar geri b?rak?ld???n? göstermiyor mu?
Üç buçuk y?l önce hükümetin, kendini bildi?ini okuyarak yürürlü?e koydu?u 301. maddede ta dokuz ay önce yap?lan bir rötu? Erdo?an'?n bugünkü demecine reklam olarak yans?yabiliyor.
2009 sahiden bir s?çrama y?l? olamazsa, vay halimize!
B?A Haber Merkezi - ?stanbul20 Ocak 2009, Sal?
Erol ÖNDERO?LU -
hukuk@bianet.org