özge Yazar
| Konu: İLHAN BERK... Paz Kas. 16, 2008 1:19 am | |
| BEN SENİN KRALLIĞIN ÜLKENE YETİŞTİM
Ben senin krallığın ülkene yetiştim Kaldım gölge tanımayan güzelliğinle. Her sabah büyüten denizimizi böyle Gülüşlerindi o ülkede bilmez miyim.
Sen o çıktığım sularsın, zencim benim Denize bakan evler gibiyim seninle. Dur, geliyorum ellerin ne güzel öyle Beni şey et gülüşlerini bekleyeyim.
Sen gittiğin o ülkesin varılmıyorsun Vurmuş sonrasız nasıl en güzel sulara Güzelliğin balıkları gibi İstanbul'un.
Şimdi her yerde ne güzeldiniz o kalmış Yankımış denizlere öbür kadınlara Dünyada sizinle İstanbul olmak varmış.
İlhan BERK
GÜNEŞİ YAKANLARIN SELÂMI
Bir zevk duyulmaz oldu, buranın rüzgârlarından Hayat soldu bir günün enginlerinde yine. Selâm! Sonsuzların yorgun gönüllerine Selâm: Güneşi içeren çocukların diyarından!...
Bir ateş yakalım ki geçmesin hatta bir an Ve sussun kurtlar, kuşlar bir gök gürültüsüyle; Bir ateş yakalım ki, tutuşsun gökler bile Ve Güneş içilsin o gün, kızıl çanaklardan!...
Varsın eskisin sesim kaybetsin ahengini Geceler kıskanmasın aydınlığa süsünü. Donatsın sonsuzluklar gibi gurubun rengini Söylesin ve uzaklar baharın türküsünü...
Neler, neler beklenmez nihayetsiz bir yerden Güneşi içelim mor şafaklar gecesinden. Selâm! Sonsuzluklara, hasretli gönüllerden, Selâm, güneşi, göğü yakanlar bahçesinde!...
güneşi yakanların selamı
İlhan BERK
ÖLÜ BİR OZANIN SEVGİLİ KARISINI
ÖLÜ BİR OZANIN SEVGİLİ KARISINI GÖRMEYE GİTMEK
'Kağıtlar, kitaplar, dedi, nereye elimi atsam. Kiminde yarım kalmış, nasılsa bitmiş bir şiir Kiminde. Hem her şey şiirlerde değil miydi? Bir gök şiirde ağar, bir sokak şiirlerde Gider gelirdi. Böyle yaşayıp gidiyorduk.'
Sesi, Sanki çok ötelerden gelirmiş gibi Ezik, suskun odaları dolaştı durdu. Masada açık duran bir kitabı gösterdi sonra Ölünün, son kez elini sürdüğü ve kaldığı. 'Burada işte oturmuş şu kitabı okuyordu, Elinden kitabın düştüğünü gördük sonra. Hepsi bu.' Böyle dedi, yüzüne kapayıp ellerini Alınmış gibi bir bulutun yer değiştirmesinden.
İlhan BERK
ÜÇ KEZ SENİ SEVİYORUM DİYE UYANDIM
Üç kez seni seviyorum diye uyandım Tuttum sonra çiçeklerin suyunu değiştirdim Bir bulut başını almış gidiyordu görüyordum.
Sabahın bir yerinden düşmüş gibiydi yüzün.
Sokağı balkonları yarım kalmış bir şiiri teptim Sıkıldım yemekler yaptım kendime otlar kuruttum -Taflanım! diyordu bir ses duyuyordum.
Cumhuriyetin ilk günleri gibiydi yüzün.
Kalktım sonra bir aşağı bir yukarı dolaştım Şiirler okudum şiirlerdeki yaşa geldim Karanfil sakız kokan soluğunu üstümde duydum.
Eskitiyorum eskitiyorum kalıyor ne kadar güzel olduğun.
İlhan BERK
NE BÖYLE SEVDALAR GÖRDÜM
"NE BÖYLE SEVDALAR GÖRDÜM NE BÖYLE AYRILIKLAR"
Ne zaman seni düşünsem Bir ceylan su içmeye iner Çayırları büyürken görürüm.
Her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz Alır beni.
Seni düşündükçe Gül dikiyorum elimin değdiği yere Atlara su veriyorum Daha bir seviyorum dağları.
İlhan BERK
| |
|
özge Yazar
| Konu: Geri: İLHAN BERK... Paz Kas. 16, 2008 1:23 am | |
| çarpıcılığı ve şaşırtıcılığı saklı bir ilke gibi benimseyen İlhan Berk sürekli kendini yenileyen bir şiir ustası...Dokunduğu Herşey Şiir.. | |
|
praksist_baris Yönetici
Mesaj Sayısı : 282 Yaş : 33 Nerden : evren... Puan : 242 Kayıt tarihi : 29/09/08
| Konu: Geri: İLHAN BERK... Paz Kas. 16, 2008 11:11 am | |
| "O bir yorumsuz usta.. O şimdi uzaklarda, Çok hemde! Şiirlerinden uzaklaşmadı ama Kıyamet günü için Bizler için şiir yazmakta Şimdi oralarda.. Hissediyorum!" saçma oldu ama İlhan Berk için bişeler karalamak istedim.. | |
|